3 tips voor een gebalanceerd huidmicrobioom en de vette huid

3 tips voor een gebalanceerd huidmicrobioom en de vette huid

Puistjes, comedonen, roodheid en irritaties: het zijn bekende kenmerken van een acne-gevoelige, vette huid. Een uitgebreide verzorgingsroutine met agressieve ingrediënten zoals zeep en alcohol, wordt vaak gezien als oplossing. Maar dit tast het huidmicrobioom alleen maar aan. Foute boel wat ons betreft. Juist omdat een gezond, gebalanceerd huidmicrobioom de belangrijkste basis is voor een mooie huid. Wat je wel moet doen? Empower je huidmicrobioom met de juiste producten!

Het huidmicrobioom: wat is het?

Voordat we overgaan op de tips, vertellen we je eerst graag meer over het huidmicrobioom. Het huidmicrobioom is de verzamelnaam voor alle micro-organismen op je huid. Dit zijn onder andere bacteriën, schimmels en virussen. Dit klinkt misschien als iets waar je vanaf wilt komen, maar niets is minder waar. Het huidmicrobioom beschermt de buitenste huidlaag, houdt schadelijke indringers buiten, zorgt voor de juiste zuurgraad en ondersteunt het immuunsysteem.

Het belang van een gebalanceerd huidmicrobioom

Om hun werk goed te kunnen doen, hebben de micro-organismen voeding nodig. Ze overleven namelijk dankzij het eten van dode huidcellen, zweet, huidvetten en talg. Wanneer dit delicate systeem wordt verstoord door schadelijke externe factoren - zoals huidverzorging met sterke reinigende stoffen zoals alcohol -, dan wordt de balans verstoord. Hierdoor kunnen bepaalde micro-organismen dominant worden, terwijl anderen worden onderdrukt. Deze veranderingen in de balans van het huidmicrobioom kunnen gepaard gaan met het ontstaan van huidproblemen, waaronder acne.

Een vette huid en het huidmicrobioom

Heb je een vette huid, dan lijkt het grondig reinigen van je gezicht misschien een goed idee. Maar helaas! Het verstoort de natuurlijke balans van het huidmicrobioom en daarmee verdwijnt de natuurlijke, beschermende werking. Om het tekort aan talg te compenseren, gaat de talgklier alleen maar meer talg aanmaken. Het gevolg? Meer puistjes en onzuiverheden.

Onze tips voor meer balans in het huidmicrobioom

Wat je wél moet doen om een acne-gevoelige, vette huid te verzorgen? Do more with less! Om het je wat makkelijker te maken, hebben we 3 concrete tips voor je.

Tip 1: Gebruik deze vuistregels bij het kiezen van je skincare

  • Kies minimalistische huidverzorgingsproducten met een beperkt aantal ingrediënten.
  • Ga voor werkzame ingrediënten die talg verminderen (zoals zink-PCA), hyperkeratinsatie voorkomen (zoals protease) en ontstekingsremmend werken (zoals frambozenolie).
  • Kijk of het product weinig of geen geurstoffen bevat. Geurstoffen kunnen namelijk vaak allergische reacties en irritaties veroorzaken.
  • Shop milde reinigers zonder alcohol en sulfaten.

Tip 2: Houd rekening met seizoensveranderingen

Breekt de lente aan, dan is het tijd om je huid wat speciale aandacht te geven. Op dat moment krijgt je huid namelijk te maken met uv-stralen: een zeer schadelijke externe factor. Ook betekenen de zomermaanden vaak meer triggers voor huidirritaties. Denk aan zwembad- en zeewater en nóg meer uv-licht. Des te belangrijker dus om te zorgen voor een gebalanceerd huidmicrobioom.

Wist je trouwens dat alle Vavin-producten een gezond huidmicrobioom bevorderen? Zo is de Protecting UV Cream SPF 30 de ideale toevoeging op je huidverzorgingsroutine in de lente en zomer. Het beschermt je huid tegen schadelijke uv-stralen, versterkt de huideigen weerstand tegen de zon én houdt het huidmicrobioom in balans.

Tip 3: Gebruik de Vavin Break-Out Solution

Een goed voorbeeld van een product dat een vette huid op de juiste manier verzorgt zonder het huidmicrobioom uit balans te brengen? De Break-Out Solution van Vavin. Het bevat ingrediënten die talgvorming verminderen zonder aantasting van het huidmicrobioom. Het is bovendien een minimalistische formule zonder overbodige ingrediënten.

Het belangrijkste ingrediënt? Zink! Dit mineraal is namelijk in staat om talgvorming te reduceren. Daarnaast remt het de groei van acne-veroorzakende bacteriën. Kortom, zink is een van de weinige écht effectieve ingrediënten tegen acne. Meng een aantal druppels met je gezichtscrème en breng dit plaatselijk aan op de vette gedeeltes van je gezicht of op onzuiverheden.

Let op: zink kan een witte waas achterlaten op de huid. Gebruik dit product bij voorkeur dan ook 's avonds.

Vavin als basis voor een gezonde huid

De sleutel tot een gezonde, sterke huid ligt in het gebruik van de juiste producten voor jouw huidtype. Wil je meer advies over de ideale huidverzorging voor jouw huid? Dan kun je persoonlijk advies te vragen aan een Vavin Huidprofessional bij jou in de buurt!

Op de hoogte blijven van nieuws, producten en acties? Volg ons dan op Instagram!

Terug naar blog