Alles wat je moet weten over jouw huidtype

Alles wat je moet weten over jouw huidtype

Iedere huid is uniek en we hebben allemaal een eigen huidtype, dat is genetisch bepaald of ontstaat door externe factoren. Bekende huidtypes zijn droog, normaal en vet. Elk type vereist specifieke verzorging. Bij een droge huid is het toevoegen van natuurlijke vetten en oliën essentieel, terwijl dit voor een vette huid een tegengesteld effect kan hebben. Twijfel je over je huidtype en de juiste producten? Geen zorgen. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende huidtypes en geven we je advies voor effectieve verzorging hiervan.

De droge huid

Een droge huid kan vaak dunner zijn en heeft nauwelijks zichtbare poriën. Het is belangrijk om de huidbarrière en vochtbalans te versterken, om vochtverlies in je huid te beperken. Bij een droge huid kan er sprake zijn van:  

 1. Gebrek aan vetten: dit uit zich in een doffe, ruwe huid met soms schilfers en een strak gevoel.
 2. Gebrek aan vocht: dit herken je aan een strak gevoel, droogtelijntjes en vroegtijdige tekenen van huidveroudering.

  

Advies voor een droge huid

 1. Gebruik producten met een hoger percentage natuurlijke oliën en vetten
  Deze zijn rijk aan vitamines en versterken je huidbarrière terwijl ze uitdroging voorkomen. Onze Restoring Day Cream - Dry Skin bevat bijvoorbeeld 23% natuurlijke vetten. Daarnaast zitten er krachtige ingrediënten verwerkt in deze crème, waaronder hyaluronzuur om vocht in je huid vast te houden, jojoba-olie voor extra hydratatie en de natuurlijke uva-filter pongamol. Dit is een dagcrème die niet alleen hydrateert en voedt, maar ook beschermt!
 2. Gebruik hydraterende ingrediënten
  Ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur houden water in je huid vast. Het resultaat? Een gladdere huid, minder fijne lijntjes en minder zichtbare rimpels. Ons Stimulating Mask bevat krachtige ingrediënten die je droge huid hierbij ondersteunen. Zo bindt hyaluronzuur het water in je huid waardoor het meer vocht vast houdt, en zorgen de ingrediënten sheaboter en bernagie-olie ervoor dat je huidbarrière versterkt.
 3. Voeg vitamine C toe aan je skincare routine
  Dit krachtige antioxidant is essentieel bij het verlichten van pigmentvlekken, een huidprobleem dat ook bij een dunne, droge huid kan voorkomen. Bovendien stimuleert vitamine C de aanmaak van collageen waardoor je huid steviger wordt. Integreer vitamine C in je dagelijkse skincare routine met ons Renewing Serum. Dit serum bevat naast vitamine C ook gehydrolyseerd hyaluronzuur, dat diep in de huid doordringt en de huideigen productie van hyaluronzuur stimuleert. Een antioxidant zoals vitamine C beschermt je huid tegen vrije radicalen, bijvoorbeeld uitlaatgassen, uv-straling en rook. Dit helpt bij het behoud van de collageen- en elastinevezels in je huid.

 

De normale huid

Een normale huid vertoont een gemiddelde talgproductie en de poriën zijn licht zichtbaar. Veel denken dat het niet nodig is, maar ook bij dit huidtype is het essentieel om de juiste producten te gebruiken. Veroudering in een normale huid gaat namelijk vaak gepaard met een tekort aan vetten, wat de huidbarrière verzwakt. Het volgen van een geschikte routine kan dit probleem voorkomen of verhelpen. 

 

Advies voor een normale huid

 1. Gebruik glucanen
  Glucanen hebben gunstige effecten, zoals het versterken van de weerstand, beschermen en verstevigen van je huid. Ze stimuleren bijvoorbeeld langerhanscellen die huidschade herstellen. Je kunt dit ingrediënt vinden in onder andere de Revitalizing Concentrate, een unieke tonic die de weerstand en vochtbalans van je huid verbetert. Daarnaast geeft deze tonic de aanmaak van melanine een boost en helpt het de zichtbaarheid van bestaande rimpels verminderen.
 2. Reinig je huid op een milde manier
  De Balancing Cleanser – Normal Skin is speciaal ontwikkeld voor de normale huid. Deze milde reiniger verwijdert effectief vuil en make-up, zonder de natuurlijke huidbarrière aan te tasten. Vooral dit laatste aspect is ontzettend belangrijk. Als je namelijk met agressieve ingrediënten de huid reinigt, gun je het nooit de kans om in balans te komen. Met een milde reiniger voorkom je schade aan de huidbarrière en houd je het huidmicrobioom in balans.

 

De vette huid

Bij een vette huid is er een overproductie aan talg. Dit leidt tot verwijde poriën en vaak tot onzuiverheden en een glanzende huid. Wist je dat huideigen talg boordevol hydraterende en beschermende ingrediënten zit, zoals vitamine E? Deze zorgen ervoor dat schadelijke vrije radicalen van je huid worden verwijderd. Daarom is het belangrijk om het evenwicht in je huid te herstellen zonder de talgproductie te verhogen.

 

Advies voor een vette huid

 1. Reinig je huid op de juiste manier
  Mensen met een vette huid hebben vaak de neiging om deze overmatig te reinigen of vaker peelings te doen, maar werkt juist averechts! Je huid gaat in een beschermingsstand, waardoor het meer talg produceert.
 2. Vermijd alcohol en schuimende reinigingsproducten met sodium laureth sulfate (SLS)
  Hoewel deze ingrediënten je huid een fris gevoel kunnen geven zonder te glanzen, verstoren ze het evenwicht van je huidflora. Een goed alternatief zijn ingrediënten zoals rijstzetmeel en huideigen oliën. Deze verwijderen oppervlakkig talg van je huid, waardoor je je huid wel reinigt zonder de talgproductie te stimuleren en het huidmicrobioom aan te tasten.
 3. Vermijd volle crèmes
  Deze kunnen onzuiverheden veroorzaken bij een vette huid. Kies in plaats daarvan een lichte formule met een laag percentage aan natuurlijke oliën en vetten. De Restoring Day Cream – Oily Skin bevat slechts 6% natuurlijke oliën en vetten. Dankzij de lichte formule en het lage gehalte worden er minder oliën en vetten in je huid opgenomen, wat onzuiverheden helpt voorkomen.
 4. Maak gebruik van prebiotica
  Dit herstelt de balans van het huidmicrobioom en werkt ontstekingsremmend. Prebiotica onderdrukken ontstekingsprocessen, waardoor roodheid in je huid afneemt. In de Balancing Cleanser – Oily Skin zit bijvoorbeeld inuline verwerkt, een vorm van prebiotica. Deze reiniger kalmeert je huid en verwijdert effectief vuil en make-up zonder je huidbarrière aan te tasten.

 

Vavin als basis voor een gezonde huid

Kortom, de sleutel tot een gezonde, sterke huid ligt in het gebruik van de juiste producten voor jouw huidtype. Wat voor een droge huid essentieel is, kan voor een normale of vette huid averechts werken. Deze blog geeft je advies voor de meest voorkomende huidtypes, maar dit zijn niet de enige. Zo kan je bijvoorbeeld ook een gecombineerd huidtype of specifieke huidproblemen hebben. In dat geval raden wij aan om persoonlijk advies te vragen aan een Vavin Huidprofessional bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen met het bepalen van jouw huidtype en op basis van de juiste producten en behandelingen aanraden. Je kan jouw dichtstbijzijnde Vavin Huidprofessional vinden via onze store locator!

Op de hoogte blijven van nieuws, producten en actie's? Volg ons dan op Instagram!

Terug naar blog