De komst van de lente en zomer brengt niet alleen warmere temperaturen en zonnige dagen met zich mee, maar ook een verhoogde blootstelling aan schadelijk uv-licht. Onze huid staat daardoor voor een uitdaging, omdat uv-stralen op korte termijn kunnen leiden tot zonnebrand en een droge huid. Op de lange termijn kunnen deze schadelijke effecten leiden tot vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken en zelfs huidkanker. Gelukkig heeft onze huid een ingebouwd beschermingsmechanisme. Wat dat is en hoe je je huid een boost aan bescherming en verzorging kan geven tijdens de zomer? We leggen het uit!
Melanocyten en phototypen
Je huid wordt tegen de schadelijke effecten van uv-stralen beschermd door melanocyten, onze pigmentcellen. Deze cellen produceren eumelanine (donkerbruin pigment) en pheomelanine (roodbruin pigment), die als natuurlijke zonnefilters fungeren. Elk individu heeft zijn eigen unieke combinatie van eumelanine en pheomelanine, wat samenhangt met het phototype (I tot VI) en bepaalt hoe de huid reageert op zonlicht.
Heb je phototype I, dan heb je meer pheomelanine ten opzichte van eumelanine, terwijl personen met phototype VI meer eumelanine hebben. Eumelanine absorbeert uv-licht beter dan pheomelanine. Dat betekent dat phototype I of II gevoeliger is voor zonschade dan phototype III en hoger.
Maar zelfs met dit natuurlijke beschermingsmechanisme treedt er schade op, omdat melanocyten pas geactiveerd worden door voldoende uvb-licht. Hierdoor begint het beschermingsproces pas nadat de huid al aan uv-straling is blootgesteld, wat de noodzaak van aanvullende bescherming benadrukt.
De rol van zonnebrandproducten met uv-filters
Om de schadelijke effecten van uv-straling tegen te gaan, zijn zonnebrandproducten met uv-filters essentieel. Deze filters kunnen zowel uva- als uvb-licht blokkeren en voorkomen huidschade. Het regelmatig aanbrengen van een SPF-product is cruciaal, vooral bij een zonkracht hoger dan 3, ongeacht of het bewolkt is of niet. Want wist je dat uv-straling zelfs door wolken heen kan dringen? En dat โSPFโ voor sun (burn)protection factor staat? Het getal bij SPF geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt zijn zonder te verbranden.
De meeste zonnebrandproducten bevatten een combinatie van chemische en fysische filters. Chemische uv-filters nemen het uv-licht op, waarna deze opgenomen stralingsenergie weer wordt afgegeven waardoor er warmte vrijkomt. De fysische filters nemen de uv-straling niet op, maar weerkaatsen deze.
Uv-straling en het huidmicrobioom
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een gezond microbioom de huid beschermt tegen uv-schade. Het huidmicrobioom is het geheel van micro-organismen die op je huidbarriรจre leven. Het bestaat uit bacteriรซn, mijten, gist en schimmels die een beschermende functie hebben en is een integraal onderdeel van de vochtbarriรจre van de huid.
Agressieve stoffen zoals alcohol en sterke conserveringsmiddelen kunnen dit microbioom echter verstoren. Daarom is het essentieel om zonnebrandproducten te kiezen die niet alleen veilige uv-filters bevatten, maar ook ingrediรซnten die het huidmicrobioom in balans houden.
Tips voor effectieve huidverzorging in de zomer
- Gebruik een zonnebrandproduct los van je dagcrรจme. Als we veel buiten vertoeven gedurende de dag, dan moet een SPF-product regelmatig aangebracht worden om goed beschermd te zijn. Dit terwijl een dagcrรจme bedoeld is om maar รฉรฉn keer per dag โs ochtends na de reiniging van de huid aan te brengen.
- Gebruik een SPF als de zonkracht, oftewel uv-straling, hoger is dan 3. De zon hoeft trouwens niet per se te schijnen, ook bij bewolkt weer kan uv-straling makkelijk boven de 3 zijn en doordringen in de huid. De zonkracht kun je dagelijks checken op de website van hetย KNMI.ย Normaal gesproken neemt zonkracht vanaf maart toe (zonkracht 3 tot 4) om te pieken rond de midzomer (zonkracht 7 tot 8).
- Breng je zonbescherming vanaf 10.00 iedere twee uur aan. Uv-straling is namelijk het sterkst tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Dit advies geldt overigens van het voorjaar tot en met de zomer, wanneer je buiten bent.
Empower je huid met de juiste verzorging
Wil je je huid beschermen tegen uv-stralen en schadelijke vrije radicalen รฉn je huidmicrobioom ondersteunen? Kies dan voor de Vavin UV Protection Cream SPF30. De ingrediรซnten en voordelen op een rij:
- De minerale uva- en uvb-filter zinkoxide: deze filter is effectief zonder huidirritatie of schade aan het milieu te veroorzaken.
- De uva-filter pongamol werkt als een booster in zonnebrandproducten, deze verhoogt namelijk de SPF van het eindproduct.
- Vitamine E werkt als een antioxidant tegen vrije radicalen.
- Beta-glucan geeft een boost aan het huideigen beschermingsmechanisme tegen de zon!
- Inuline werkt als voeding (prebiotica) voor het huidmicrobioom waardoor deze in balans blijft.
Wat er nรญet in zit? Dit product is vrij van siliconen, micro-plastics, alcohol, parfum, irriterende emulgatoren en conserveringsstoffen.
De crรจme is er voor die huidtypes, ieder met een specifieke formule:
- De UV Protection Cream SPF30 voor de vette huid bevat 8% natuurlijke oliรซn en vetten.
- De UV Protection Cream SPF30 voor de normale huid bevat 15% natuurlijke oliรซn en vetten.
- De UV Protection Cream SPF30 voor de droge huid bevat 15,2% natuurlijke oliรซn en vetten. Ook is er ceramide-2 aan toegevoegd als extra huidbarriรจre-ondersteunend ingrediรซnt.
Vavin als basis voor een gezonde huid
Kortom, de sleutel tot een gezonde, sterke huid ligt in het gebruik van de juiste producten voor jouw huidtype, passend bij het seizoen. Wil je meer advies over de ideale huidverzorging voor jouw huid? Dan kun je persoonlijk advies te vragen aan een Vavin Huidprofessional bij jou in de buurt! Op de hoogte blijven van nieuws, producten en acties? Volg ons dan op Instagram!